Bagaj de mana in avion – ce ai voie si ce nu ai voie sa iei cu tine?

Regulile stricte impuse de companiile aeriene pot fi o adevarata bataie de cap atunci cand te pregatesti sa iti faci bagajul. Respecti dimensiunile, greutatea si te-ai asigurat ca nu ai niciun obiect de pe lista celor interzise?

Daca nu esti sigur, continua sa citesti, ti-am pregatit informatiile necesare despre obiectele care sunt si care nu sunt permise in bagajul de mana in avion. Avem si un bonus pentru tine – cateva sfaturi care sa te ajute sa impachetezi inteligent. Descopera-le in continuare!

Obiecte permise in bagajul de mana la calatoria cu avionul

 • Lichide: poti lua lichide, dar acestea trebuie sa fie in recipiente de maximum 100 ml fiecare, toate intr-o punga transparenta cu inchidere ermetica si sa aiba maximum 1 litru. Aceasta categorie include si produsele de igiena personala, cum ar fi sampon, gel de dus si pasta de dinti​.
 • Medicamente: medicamentele sunt permise, dar este recomandat sa ai o reteta sau o scrisoare de la medic, in special pentru medicamentele eliberate cu prescriptie. Acest lucru este valabil si pentru echipamentele medicale, cum ar fi inhalatoarele sau trusele pentru diabet.
 • Echipamente electronice: telefoanele mobile, laptopurile, tabletele si alte dispozitive electronice sunt permise in bagajul de mana. Asigura-te ca le poti scoate rapid pentru controlul de securitate.
 • Mancare: poti lua alimente solide, cum ar fi prajituri, biscuiti si nuci. Alimentele lichide sau semilichide (iaurt, budinca) trebuie sa respecte regulile pentru lichide.
 • Obiecte personale: haine, produse de igiena personala si alte articole personale sunt permise. Este, de asemenea, recomandat sa pastrezi obiectele de valoare (bijuterii, bani, acte importante) in bagajul de mana, nu in cel de cala.

Obiecte interzise in bagajul de mana la calatoria cu avionul

 • Obiecte ascutite sau contondente: cutite, foarfece, lame de ras, andrele, crosete si orice alt obiect ascutit sunt interzise.
 • Lichide periculoase: acetona, vopsele, combustibili lichizi si alte lichide toxice sau inflamabile sunt interzise. De asemenea, bauturile alcoolice care nu au fost cumparate din duty-free si care depasesc 70% concentratie alcool sunt interzise.
 • Arme si munitii: orice tip de arma, inclusiv jucariile care imita armele, munitia, explozibilele si orice obiect care poate pune in pericol siguranta zborului sunt strict interzise.
 • Substante chimice si toxice: substantele corozive, acizii, bazele, spray-urile cu piper si materialele radioactive sunt interzise. Acestea reprezinta un risc major pentru siguranta zborului.
 • Alte obiecte interzise: buteliile de gaz pentru camping, tortele cu gaz, skateboard-urile, echipamentele sportive mari (crose de golf, schiuri) si echipamentele sau dispozitivele de autoaparare (spray paralizant) sunt, de asemenea, interzise.

Cum sa impachetezi inteligent pentru calatoria cu avionul?

 • Organizeaza-ti obiectele: foloseste pungi transparente pentru lichide si truse de toaleta in care sa iti pastrezi obiectele de igiena organizate. Asigura-te ca toate lichidele sunt la indemana pentru controlul de securitate.
 • Verifica dimensiunile bagajului: asigura-te ca bagajul tau de mana respecta dimensiunile si greutatea impuse de compania aeriana. De exemplu, majoritatea companiilor permit bagaje de mana de pana la 10 kg si dimensiuni de aproximativ 55x40x20 cm pentru troller si 40x30x20 cm pentru ghiozdane si genti.
 • Planifica din timp: daca ai nevoie sa iei medicamente sau echipamente medicale, asigura-te ca ai documentele necesare si ca le declari la controlul de securitate.
 • Evita obiectele interzise: verifica lista obiectelor interzise de pe site-ul operatorului de zbor inainte sa iti faci bagajul. Asigura-te ca nu ai niciun obiect care ar putea fi confiscat la controlul de securitate.

Intrebari frecvente despre bagajul de mana la calatoria cu avionul

Pot lua mancare in bagajul de mana?

Da, poti lua mancare solida precum prajituri, biscuiti si alune. Lichidele si iaurturile trebuie sa fie in recipiente de maximum 100 ml.

Ce fac daca am nevoie de medicamente lichide?

Medicamentele lichide sunt permise, dar este recomandat sa ai o reteta sau o scrisoare de la medic, mai ales daca depasesc 100 ml.

Pot lua laptopul si alte electronice?

Da, dispozitivele electronice sunt permise in bagajul de mana. Fii pregatit sa le scoti din bagaj la controlul de securitate.

Ce fac daca bagajul de mana depaseste dimensiunile permise?

Daca bagajul de mana depaseste dimensiunile sau greutatea permise, va trebui sa-l trimiti la cala avionului si sa platesti o taxa suplimentara. Asigura-te ca bagajul tau respecta cerintele companiei aeriene pentru a evita costuri neprevazute si intarzierile.

Nu uita, fiecare companie aeriana este diferita, iar regulile se pot schimba oricand. Verifica si regulamentul de pe site-ul oficial al companiei aeriene cu care zbori pentru a incepe calatoria sau vacanta „cu dreptul”!

Si pentru ca vrem sa iti facem viata mai usoara, te invitam sa iti lasi masina la Olimpia Airport Parking – singura parcare acoperita la doar 200m de terminalele Aeroportului Otopeni. Ce zici, esti gata de zbor?