Cum sa depasesti frica de avion?
Zborul poate fi o modalitate incredibil de eficienta si convenabila de a calatori, dar pentru multi oameni este si o sursa de anxietate si teama. Frica de avion, cunoscuta si sub numele de aviofobie, este foarte comuna si afecteaza milioane de oameni din intreaga lume.
Din fericire, exista mecanisme si strategii de adaptare care ii pot ajuta pe oameni sa-si depaseasca frica de a zbura si sa se bucure de calatoria cu avionul cu incredere. De la aroma terapie si pana la tehnici de relaxare, exista multe abordari care ii pot ajuta pe cei care se tem de zbor sa-si gestioneze anxietatea si sa treaca peste frica.
Continua sa citesti si afla mai multe despre frica de avion, cum apare si cum o poti gestiona!
Ce este frica de avion?
Frica de avion este reactia de panica a corpului ce se activeaza intr-un mod irational inainte de zobrul cu avionul. Odata ce corpul intra in panica, emotiile si starile resimtite sunt greu sau chiar imposibil de controlat. Persoanele cu frica de zbor pot experimenta anxietate intensa sau atacuri de panica atunci cand se gandesc la zbor sau cand se afla intr-un avion sau aeroport.
Frica de avion mai este cunoscuta si sub denumirea de aviofobie sau aerofobie.
Te confrunti cu frica de zbor?
Primul pas pentru a infrange aceasta temere este sa ajungi la factorul declansator.
Aceasta frica poate proveni din multe lucruri diferite, cum ar fi sa te simti speriat de inaltimi sau sa fii in spatii mici, sa-ti faci griji pentru vreme rea sau turbulente sau sa te temi ca ceva rau se intampla cu avionul.
Este important sa stii ca frica de avion este destul de comuna si exista multi oameni care simt acelasi lucru. Exista, de asemenea, modalitati de a gestiona sau de a depasi aceasta frica, cum ar fi sa vorbesti cu un terapeut sau un consilier, sa urmezi un curs pentru a afla mai multe despre avioane si cum functioneaza ele sau sa folosesti tehnici de relaxare pentru a-ti calma nervii in timp ce zbori.
Dar aceste lucruri le vom dezvolta in cele ce urmeaza. Continua sa citesti!
Cine sufera de frica de zbor?
Frica de zbor nu tine cont de gen, varsta, educatie sau alte particularitati.
Copiii sunt adesea cei mai predispusi la frica de avion, deoarece, mai ales daca este primul lor zbor, este posibil sa nu aiba acelasi nivel de intelegere si abilitati de adaptare ca adultii. Copiii carora le este frica de avion se pot simti anxiosi, speriati sau coplesiti de mediul necunoscut al unui avion.
Chiar si pentru adulti, zborul poate fi un factor de stres foarte mare ce poate provoca emotii si stari pe care nu sunt capabili sa le controleze.
Te poate surprinde, insa chiar si persoanele care calatoresc cu avionul frecvent se tem si spun ca frica de zbor nu le dispare oricat de multe ore ar petrece in aer.
Frica de zbor este mai comuna decat te-ai astepta si asta nu o spunem doar noi, ci o spun si statisticile:
- Este destul de obisnuit ca oamenii sa se simta anxiosi cand vine vorba de zbor, intre 33% si 40% dintre toti oamenii se confrunta cu o forma de anxietate. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta anxietate este usoara si gestionabila si pot face fata singuri.
- Cu toate acestea, aproximativ 60% dintre cei care se simt anxiosi in timpul zborurilor experimenteaza un sentiment general de anxietate pe care il pot gestiona singuri.
- Din pacate, exista unii oameni care experimenteaza o frica intensa inainte de a zbura, care este clasificata drept fobie. Acest lucru afecteaza intre 2,5% si 5% din populatie si poate fi foarte dificil de gestionat.
Asadar, nu iti face griji, caci frica de avion este normala.
De ce apare frica de zbor cu avionul?
Frica de zbor cu avionul poate avea mai multe cauze si factori declansatori. Continua sa citesti si afla daca frica ta isi are sursa in una din cauzele pe care le prezentam in continuare!
Frica de inaltime. Adesea, cele doua frici, cea de inaltime si frica de zbor cu avionul sunt corelate. De foarte multe ori, persoanele care se tem de inaltimi se tem si de calatoriile cu avionul, deoarece zborul implica ridicarea la altitudini mari. Avioanele comerciale, de obicei, zboara la altitudini cuprinse intre 9.000 și 12.000 de metri, ceea ce poate declansa sentimente de anxietate, ameteli sau vertij celor care se tem de inaltimi.
Experienta anterioara de zbor negativa. Persoanele care au trecut printr-o experienta negativa sunt adesea cele care dezvolta frica de zbor cu avionul.
Exista diverse experiente negative asociate cu zborul care pot contribui dezvoltarea fricii. Turbulenta este un factor comun care ii pot face pe pasageri sa simta ca avionul este scapat de sub control, ceea ce provoaca frica. Problemele mecanice, vremea rea si accidentele de zbor sunt alti factori care pot contribui la anxietatea si frica resimtite de unele persoane.
Trebuie sa stii ca aceste probleme pun extrem de rar in pericol zborul si ca nu ar trebui sa iti faci griji. Exista mai multe articole care explica si demonstreaza de ce nu ar trebui sa te temi sa zbori.
Lipsa de control. Persoanele care se confrunta cu sentimentul ca nu detin controlul sau care sunt inconfortabile in spatii inchise pot fi predispuse la dezvoltarea aerofobiei.
Cei care au nevoie sa detina controlul in orice situatie s-ar putea sa se teama de zbor pentru ca trebuie sa aiba incredere in pilot pentru a-i mentine in siguranta. Pentru cineva cu probleme de control, aceasta lipsa de control poate fi deosebit de tulburatoare.
In plus, mediul nefamiliar al unui avion, cu spatiul sau restrans si lipsa de control asupra mediului inconjurator, poate exacerba aceste sentimente.
Alte tulburari de anxietate. Persoanele care au tulburari de anxietate, cum ar fi tulburarea de panica sau tulburarea de anxietate generalizata, pot fi predispuse la dezvoltarea aerofobiei deoarece sunt predispuse la a se ingrijora excesiv, iar odata cu grijile creste si frica de zbor cu avionul.
Prezentari media negative. Imaginile si povestile despre prabusiri de avion, deturnari sau alte incidente pot creste sentimentele de anxietate si ingrijorarea cu privire la zbor.
Acestea sunt doar cateva din cele mai des intalnite cauze ale fricii de zbor cu avionul. Bineinteles ca fiecare persoana este diferita si ca frica poate avea mai multe surse. Tu de ce te temi de zbor?
Exista tratament sau pastile pentru frica de avion?
Pastilele pentru frica de avion cu prescriptie actioneaza prin incetinirea activitatii sistemului nervos central. Acest lucru poate ajuta la reducerea sentimentelor de anxietate si la promovarea relaxarii, facand mai usor pentru persoanele cu frica de zbor sa isi gestioneze simptomele in timpul zborului.
Cel mai des prescrise pastile pentru frica de avion sunt medicamentele anti-anxietate, cum ar fi benzodiazepinele. Aceste medicamente actioneaza prin incetinirea sistemului nervos, ceea ce poate ajuta la reducerea anxietatii si la promovarea relaxarii.
Este important de retinut ca aceste medicamente trebuie luate numai sub indrumarea unui profesionist medical, deoarece pot crea dependenta si sunt cunoscute pentru potentialul de abuz.
Exista mai multe pastile pentru frica de avion si ceaiuri ce sunt pe baza de plante, folosite pentru a gestiona anxietatea si stresul, inclusiv cele legate de zbor. Cu toate acestea, este important de mentionat ca eficacitatea acestor remedii pentru gestionarea fricii de zbor nu este bine stabilita si dovezile stiintifice sunt limitate. Iata cateva exemple!
Musetelul este o planta care a fost folosita in mod traditional pentru proprietatile sale calmante. Este disponibil sub forma de ceai si ca supliment.
Lavanda este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale calmante si este adesea folosita in aromaterapie. Este disponibil sub forma de ulei esential sau sub alte forme.
Passiflora este o planta care a fost folosita in mod traditional pentru a promova relaxarea si a reduce anxietatea. Este disponibil ca supliment sau sub forma de ceai.
Dupa cum poti vedea, exista mai multe tipuri de pastile pentru frica de zbor care te pot ajuta sa iti controlezi mai bine emotiile. In timp ce medicamentele pot fi de ajutor pentru unii oameni, exista si tratamente non-medicale disponibile care pot fi eficiente in gestionarea fricii de zbor.
Ce poti face pentru a scapa de teama de zbor?
Pe langa medicamentele pe care le poti lua pentru a ameliora sau chiar scapa de teama de zbor, exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a te relaxa inainte, dar si in timpul zborului.
Iata cum te pregatesti daca iti e teama sa zbori!
Informeaza-te. Cu cat stii mai multe despre avioane, zbor si siguranta avioanelor cu atat poti reduce sau preveni teama de zbor. Exista multe resurse online disponibile, inclusiv carti, articole, videoclipuri si cursuri despre cum sunt construite avioanele, caracteristicile de siguranta ale avioanelor si statistici despre siguranta calatoriilor aeriene.
Practica tehnici de relaxare. Tehnicile de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, meditatia si relaxarea musculara pot ajuta semnificativ daca iti e tema de zbor.
Pregateste-ti activitati de distragere a atentiei. Cartile, muzica, jocurile sau puzzle-urile te pot ajuta sa uiti de teama de zbor si iti fac calatoria mai placuta.
Iata ce poti face pentru a scapa de teama de zbor atunci cand te afli in avion!
Distrage-ti atentia. Cum am spus si mai devreme, distragerea atentiei este o tehnica foarte buna pentru a-ti infrange frica de zbor: citeste, asculta muzica, uita-te la un film sau emisiune de divertisment, stai de vorba cu ceilalti pasageri.
Cere ajutor. Daca te simtiti coplesit, nu te teme sa cereri ajutor. Insotitorii de zbor sunt special instruiti sa ajute pasagerii anxiosi si iti pot oferi sprijinul de care ai nevoie.
Aroma terapie. Ia cu tine o sticla mica de ulei esential de plante, cum ar fi lavanda sau musetel, si respira adanc de cateva ori parfumul pentru a te calma.
Practica tehnici de relaxare. Acorda atentie respiratiei si senzatiilor din corpul tau si incearca sa ramai prezent in acest moment. Practicarea tehnicilor de relaxare te poate ajuta sa fii calm si sa uiti de teama de zbor.
In concluzie, in timp ce frica de zbor este ceva foarte comun, este important sa stii ca avionul este unul dintre cele mai sigure moduri de transport.
Intelegand cauzele fricii de zbor, exersand tehnici de relaxare si utilizand medicamente sau terapii dupa cum este necesar, este posibil sa depasesti aceasta frica si sa te bucuri de beneficiile calatoriei cu avionul. Cu mentalitatea, pregatirea si sprijinul potrivit, oricine isi poate invinge frica de a zbura si poate experimenta bucuriile de a explora lumea de sus.
Asadar, data viitoare cand te vei simti nelinistit inainte de un zbor, aminteste-ti ca ai puterea de a-ti controla temerile si de a urca in avion cu incredere!
Bineinteles, poti lasa masina cu incredere pe toata durata calatoriei tale in cea mai moderna parcare de langa aeroportul Otopeni. Te vei bucura de conditii si servicii impecabile, asadar rezerva un loc chiar azi!